Korkeapainepesut parantavat hygieenisyyttä, vai parantavatko?

Tätä elintarviketeollisuudessa tapahtuu: potentiaaliset elintarvikkeiden likaantumisriskit johtavat puhtautta ja turvallisuutta koskevien määräysten ja standardien jatkuvaan tiukentumiseen.

 

Tästä syystä käytät huolellista pesua laitoksen pitämiseksi puhtaana ja toistamalla sen joka viikko tai jopa joka päivä, jos käsittelet likaantumiselle erityisen herkkiä tuotteita. Silti sitoutumisesi ympäristön muuttamiseen yhä hygieenisemmäksi ei poista kaikkia riskejäsi — se luo niitä lisää.

 

Ongelmana on, että käyttäessäsi vakiolaakereita tuotantolaitteistossasi joudut voitelemaan ne uudelleen jokaisen pesukerran jälkeen. Oletuksena on, että vettä on saattanut joutua laakereiden sisään pesun aikana ja se on saatava ulos – kunnes tiivisteiden läpi näkyy tulevan rasvaa. Rasvaa, joka voi valua elintarvikkeisiin. Ja rasvaa, joka voi kerääntyä lattioille ja aiheuttaa liukastumisista ja kaatumisista johtuvia loukkaantumisia ennen päätymistään laitoksen jäteveteen.

 

Tässä eivät kuitenkaan ole kaikki riskit, joita voit kohdata. Käytettäessä käsin tehtävää jälkivoitelua on aina olemassa suunnittelemattomien huoltokatkosten mahdollisuus, koska toisinaan piilossa tai vaikeapääsyisessä paikassa olevat laakerit jäävät voitelematta ja rikkoutuvat siksi myöhemmin. Tämä voi hyvin tapahtua myös automaattisissa voitelujärjestelmissä – jos rasva tukkii putket ja estää voiteluaineen pääsyn laakereihin.

 

Ei ole myöskään syytä unohtaa kustannuksia, koska kaikki voiteluaineet maksavat rahaa ja kaikki aika, jonka kunnossapitohenkilöstö käyttää jälkivoiteluun, lisää laitteiston yleisiä elinkaarikustannuksia.

 

Nämä ovat kysymyksiä, joihin SKF:n suunnittelijat tiesivät voivansa löytää ratkaisuja. Käyttämällä asiantuntemustaan tiivistysjärjestelmistä ja tietämystään elintarviketeollisuuden prosesseista ja määräyksistä he kehittivät innovatiivisen SKF Food Line Y-laakeriteknologian.

 

Tehokkaan laakeritiivisteteknologian ansiosta voiteluaine pysyy tiivisteiden sisäpuolella laakerissa ja emäksisten puhdistusaineiden ja veden pääsy laakeriin estyy.

 

Sinun kannaltasi tämä teknologia voi vapauttaa aikaa ja vaivaa käsin tehtävästä jälkivoitelusta. Se voi auttaa sinua säästämään kustannuksia vähentämällä rasvan kulutusta, puhdistusveden käyttöä (vähemmän tarvetta puhdistaa ylimääräistä rasvaa) ja jatkuvaa ruostuneiden laakereiden uusimistarvetta. Voit myös luottaa siihen, että pidät ympäristön turvallisena ja määräysten mukaisena työntekijöillesi ja tuottamillesi elintarvikkeille tai juomille.

 

Tässä tilanteessa myös pesujen vaikutukset jäävät pienemmiksi.

Stephen White

Stephen White - SKF Food & Beverage Industry Portfolio Manager